دعاوی تجاری
عزل مدير شركت، محكوميت به اختلاس، خيانت در امانت، شركت با مسؤوليت محدود و…

مهمترین دعاوی تجاری در ایران
کلیه دعاوی تجاری :
کلیه دعاوی تجاری، ناظر به اختلافات و منازعاتی است که در بستر روابط حقوقی تجار و شرکتهای تجاری یا در جریان اعمال و معاملات تجاری، به موجب قانون تجارت و سایر مقررات ناظر بر فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی، حادث میگردد. این دعاوی به موجب مقررات آمره حقوق تجارت، آیین دادرسی مدنی و در موارد خاص، آیین دادرسی کیفری، قابل طرح و رسیدگی در مراجع قضایی ذیصلاح میباشند.
دستهبندی دعاوی تجاری به شرح زیر است.
1. دعاوی راجع به اسناد تجاری:
از قبیل دعاوی مربوط به چک، سفته، برات، ظهرنویسی، واخواست، اعتراض عدم پرداخت، اقامه دعوی علیه ظهرنویس یا ضامن، و مطالبه خسارات ناشی از تأخیر تأدیه.
2. دعاوی ناشی از معاملات تجاری:
شامل اختلافات مربوط به بیع تجاری، اجاره اماکن تجاری، حملونقل کالا، قراردادهای نمایندگی، توزیع، فرانچایز، عاملیت فروش، و نیز دعاوی ناشی از قراردادهای تأمین مالی یا اعتبار اسنادی (L/C).
3. دعاوی بین تجار:
شامل کلیه دعاوی که طرفین آن از تجار باشند و دعوی نیز مربوط به اعمال تجارتی موضوع ماده 2 قانون تجارت باشد، مانند مشارکتهای تجاری، تسویه حسابهای فیمابین، فسخ قراردادهای تجاری و مطالبه ضرر و زیان ناشی از تخلف قراردادی.
4. دعاوی شرکتهای تجاری:
مانند دعاوی مربوط به ثبت، تغییرات، انحلال، ادغام، ابطال تصمیمات مجامع عمومی، مطالبه سهمالشرکه، تفکیک سرمایه، مسئولیت مدیران و بازرسان و سایر دعاوی ناشی از شخصیت حقوقی شرکتهای تجاری.
5. دعاوی مربوط به ورشکستگی:
از جمله تقاضای صدور حکم ورشکستگی، اعتراض به حکم ورشکستگی، تقاضای صدور قرار توقف، تصفیه و تقسیم دارایی ورشکسته، اعتراض به لیست مطالبات، و اقامه دعوی علیه مدیر یا شخص ثالث به اتهام ورشکستگی به تقصیر یا تقلب.
6. دعاوی ناشی از مالکیت صنعتی و تجاری:
مانند دعاوی مربوط به علائم تجاری، نامهای تجاری، طرحهای صنعتی، اسرار تجاری، و نقض حقوق مالکیت فکری در حوزه تجارت.
7. دعاوی مربوط به رقابت تجاری غیرمنصفانه:
نظیر اقامه دعوی علیه اقدامات مخل رقابت سالم، افشای اطلاعات محرمانه، جلب مشتری به روشهای نامشروع، و جعل برند تجاری.
8. دعاوی گمرکی و واردات و صادرات کالا:
مانند اعتراض به تعرفه گمرکی، عدم ترخیص کالا، تخلفات ارزی، و مقررات مربوط به تجارت بینالملل.
9. دعاوی داوری تجاری داخلی و بینالمللی:
شامل اعتراض به رأی داور، اجرای رأی داوری داخلی یا خارجی، و رسیدگی به موافقتنامههای داوری تجاری.
مرجع صالح:
رسیدگی به اکثر دعاوی تجاری در صلاحیت دادگاههای حقوقی عمومی (شعب تخصصی امور تجاری)، دادگاههای تجدیدنظر استان، و در موارد خاص، دیوان عالی کشور میباشد. همچنین در خصوص شرکتهای تجاری، دادگاه ثبت شرکتها و اداره ثبت شرکتها نقش مهمی ایفا مینمایند. در دعاوی با جنبه بینالمللی، داوریهای تجاری و نهادهای حلوفصل اختلافات نیز مورد توجه است.
مشاوره تلفنی رایگان
در صورت نیاز به مشاوره تلفنی با وکلای پایه یک دادگستری تماس بگیرید
